Συνάντηση Ελλάδας-Ιταλίας στην Κύθνο

Συνάντηση
Ελλάδας-Ιταλίας
στην Κύθνο

Συνάντηση Ελλάδας-Ιταλίας στην Κύθνο
Βυζαντινές Παναγίες

Εικόνες από την Ελλάδα και την Ιταλία 

Μια δυνατή ρίζα ενώνει την ιδιαίτερη ιερή εικονογραφία και τις διαδρομές της πίστης μεταξύ της Κύθνου, της Cerignola της Απουλίας και του Τορίνο.
Η εξαιρετική ομοιότητα της βυζαντινής εικόνας της Madonna di Ripalta, που λατρεύεται στην Cerignola της Απουλίας και στο Τορίνο, με αυτήν της Παναγίας Κανάλας στην Κύθνο, μας προσφέρει μια ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις ιστορικά υπάρχουσες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με μια πρωτότυπη παραδοσιακή ιδιαιτερότητα, που αποκαλύπτει τους αρχαίους υλικούς και πνευματικούς μας δεσμούς.
Mια αντιπροσωπεία από την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και πολιτών, ταξίδεψε στην Κύθνο συνοδεύοντας από την Ιταλία εικόνα της Madonna di Ripalta, η οποία δωρήθηκε στον Δήμο Κύθνου.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν από μουσικoχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή τριών εξεχόντων Ιταλών καλλιτεχνών, των μουσικών Simone Campa και Domenico Celiberti και της χορεύτριας Maristella Martella και συμμετείχε αντιπροσωπεία μουσικών και καλλιτεχνών από την Κύθνο.

Συντελεστές

Simone Campa

Simone Campa

Πολυοργανικός μουσικός, τραγουδιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής, ερευνητής, δάσκαλος και ηχοθεραπευτής.
Εξειδικεύεται και δουλεύει με πάθος πάνω σε μουσικά εγχειρήματα που επικεντρώνουν στον διαπολιτισμικό διάλογο. 
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ιστορικής καλλιτεχνικής εταιρείας La Paranza del Geco με έδρα το Τορίνο, που από το 1999 ασχολείται με τη διαφύλαξη και την αναβίωση των λαϊκών παραδόσεων των περιοχών της Νότιας Ιταλίας: είκοσι χρόνια δραστηριότητας και περισσότερες από 1.000 παραστάσεις με τις οποίες έφερε τους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας σε περισσότερες από 30 Χώρες, της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει masterclass μεσογειακής κρουστών και παραδοσιακής ιταλικής μουσικής στο Museum of Music Instruments στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στο EGE Üniversitesi of Izmir (Τουρκία), στο Κρατικό Ωδείο G. Ghedini του Cuneo και στο APM School of Higher Musical Perfection of Saluzzo. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ομιλητής σε συνέδριο με θέμα “Performing Arts and Traditional Music as tools of intercultural dialogue and mutual understanding” στις Βρυξέλλες το 2017.

Τραγουδιστής, βιολινίστας, πολυοργανίστας μουσικός.
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει μελετήσει και εμβαθύνει τη μουσική και τα της προφορικής παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας και της Σαρδηνίας, συναντώντας παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σχήματα σε όλη την Ιταλία, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και παραδοσιακές γιορτές. Παίζει πάνω από τριάντα όργανα της ιταλικής λαϊκής παράδοσης, που κυμαίνονται από έγχορδα (λύρα και βιολί της Καλαβρία, μαντολίνο, κλασική και ρυθμική κιθάρα) μέχρι κρουστά και από φυσούνα ακορντεόν και όργανο μέχρι γκάιντα (σουρντουλίνα).

Domenico Celiberti

Domenico Celiberti

Maristella Martella

Maristella Martella

Χορεύτρια, χορογράφος του Νέου Λαϊκού Χορού. Ερευνήτρια στο χώρο του θεάτρου και του χορού και πάνω στον ταραντισμό του Σαλέντο, τους Μεσογειακούς χορούς και τις τελετουργίες. Ίδρυσε στη Μπολόνια το 2001 με τον Eugenio Bennato ένα από τα πρώτα σχολεία tarantella στην Ιταλία. Το 2009 ίδρυσε στην Απουλία την εταιρεία Tarantarte και διευθύνει μόνιμα ατελιέ θεατρικού χορού σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, στο Centre Fleury Barbara και με τον Δήμο του Lecce στο Κάστρο Carlo V. Συμμετέχει στο φεστιβάλ «Notte della Taranta» και συνεργάζεται με τη διακεκριμένους μουσικοσυνθέτες όπως Ludovico Einaudi, Goran Bregovic, Giovanni Sollima, Phil Manzanera. Συνεργάζεται τακτικά με το συγκρότημα Officina Zoè και με τον σκηνοθέτη Edoardo Winspeare.

Ο Γιώργος Μπέλλης γεννημένος το 1949 με το χάρισμα, παίζει το βιολί 55 χρόνια. Από μικρός έπιανε ξύλα και λιγαριές στα χέρια παριστάνοντας πως παίζει το βιολί, ώσπου στα 13 τον πήγε ο πατέρας του να μάθει από έναν συντοπίτη του και πρακτικά ακούγοντας τη λαϊκή μουσική της εποχής, έμαθε και το εξέλιξε.
Ο γιός του Βαγγέλης ενώ τον πήγε στο Ωδείο στην Αθήνα να μάθει το βιολί με την υποστήριξη του πατέρα του, δεν το συνέχισε. Ωστόσο, σύντομα στα γλέντια του νησιού, τον κέρδισε το λαούτο κι έτσι έγιναν εδώ και 20 χρόνια ζευγάρι με το ταλέντο τους.

Γιώργος και Βαγγέλης Μπελλής

Γιώργος Μπέλλης
Βαγγέλης Μπέλλης

Δημήτρης και Αντώνης Βλαστάρης

Αντώνης Βλαστάρης
Δημήτρης Βλαστάρης

Αυτοδίδακτοι μουσικοί. Ο Αντώνης Βλαστάρης (Κούτσικος) παίζει το παραδοσιακό ιδιοκατασκευής κρουστό “ντουμπί” (τύμπανο) και ο Δημήτρης Βλαστάρης (Σούμας) παίζει την παραδοσιακή ιδιοκατασκευής πνευστή “τσαμπούνα” (γκάιντα). 

Φωτογραφίες και βίντεο

Χορηγοί και Συνεργάτες

Triton Ferries logo

Είπαν για εμάς:

ελculture.gr

Kythniale 2022: Ξεκινά η «Συνάντηση Πολιτισμών Ελλάδας-Ιταλίας» στην Κύθνο με παραδοσιακές μουσικές και χορούς από τις δύο χώρες

SIN RADIO

«Βυζαντινές Παναγίες» Από Την Ιταλία Στην Ελλάδα / Διήμερο Εκδηλώσεων Στη Κύθνο 18 & 19.06

Full-Time.gr

«Βυζαντινές Παναγίες» Από Την Ιταλία Στην Ελλάδα Στη Κύθνο

CYCLADES LIVE​

Κύθνος: Kythniale 2022- “Συνάντηση Πολιτισμών Ελλάδας – Ιταλίας”

Ζούγκλ@

«Βυζαντινές Παναγίες» από την Ιταλία στην Ελλάδα

Δράσεις 2022