Γαμήλιο ταξίδι στην Κύθνο
Μια παράσταση θεάτρου σκιών υπό την αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Μια παράσταση θεάτρου σκιών για όλες τις ηλικίες!
Τι γίνεται όταν ο Κύπριος Καραγκιόζης, γείτονας από την Κύπρο αποφασίζει να έρθει… Γαμήλιο Ταξίδι… στην Κύθνο και τον υποδέχεται ο Έλληνας Καραγκιόζης;
Με την άφιξη του σωσία, όλοι ξαφνιάζονται με την ομοιότητα του με τον ίδιο τον Καραγκιόζη και αναστατώνονται από το χάος των παρεξηγήσεων που δημιουργείται.
Γρήγορα, όμως όλα γίνονται τραγούδι και γιορτή και όλοι απολαμβάνουν την ειρήνη, τη συνύπαρξη και τη “συγγένεια” που δένει τους γειτονικούς λαούς στη μουσική, στα τραγούδια και στις παραδόσεις.
Συντελεστές
Κώστας Μακρής
Από τους νεότερους και σημαντικότερους συνεχιστές της λαϊκής τέχνης του Θεάτρου Σκιών. Γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα, στην ίδια γειτονιά όπου έχει γεννηθεί ο γεννήτορας του Έλληνα Καραγκιόζη, Δημήτρη Σαρδούνης. Το βασικότερο χαρακτηριστικό του Κώστα Μακρή είναι η εκφραστικότητα των φιγούρων, των σκηνικών και των αφισών που κατασκευάζει, όπου είναι ορατές οι επιρροές που δέχτηκε κυρίως από το Θεόφιλο, αλλά και τον Μπόστ, χωρίς ωστόσο να παύει να πειραματίζεται και με πιο μοντέρνες μορφές της εικαστικής τέχνης.Χάρη στην ιδιαίτερη εικαστική του αισθητική, βραβεύθηκε το 1989 στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο «Ιπεκτσί», στα πλαίσια καλλιτεχνικού διαγωνισμού με στόχο την προβολή της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών. Το 1990 βραβεύτηκε για το έργο του, που αφορούσε στην αδελφοποίηση του Ρεθύμνου Κρήτης με το Καστενάζο της Ιταλίας.Εκτός από τις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα, έγινε ευρύτερα γνωστός από την παρουσία του στην τηλεόραση, καθώς και από την κατασκευή των φιγούρων και των σκηνικών στην τηλεοπτική μεταφορά του Αριστοφανικού «Πλούτου».Το 2004 παρουσίασε παραστάσεις του στην Αθήνα, στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Ταυτόχρονα, του ανατέθηκε η επιμέλεια για την έκθεση Καραγκιόζη που οργανώθηκε στο Γκάζι, καθώς και για την έκδοση λευκώματος, αφιερωμένο στο Θέατρο Σκιών. Συνεργάστηκε με την Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 για τις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στο Θέατρο Σκιών.Αξίζει να σημειωθεί ότι έργα του Μακρή, φιλοξενούνται στο Μουσείο του Ανθρώπου (Γαλλία) και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού (Ιταλία, Η.Π.Α. κλπ).
Κατάγεται από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά τα οποία τον ακολουθούν στις παραστάσεις του. Είναι δάσκαλος στη Δημοτική Εκπαίδευση και κατέχει πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών από την Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση – Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Με το Θέατρο Σκιών ασχολείται επαγγελματικά από το 2004. Παίζει Καραγκιόζη σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο, με στόχο να διατηρηθεί αυτό το ιστορικό είδος θεάτρου. Συνεργάζεται με το ΡΙΚ κάνοντας παραστάσεις Καραγκιόζη για την τηλεόραση. Τον Οκτώβρη του 2010 και 2011 έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο με τον γιο του Αντρέα στην Ουάσιγκτον στο «Kids Euro Festival» με τις παραστάσεις «Karagiozis and the magic tree» και «Alexander the Great and the Cursed Snake». Το 2014 και το 2015, εκπροσώπησε την Κύπρο με την κόρη του Έλενα, στη Ρώμη στο Φεστιβάλ Σκιών που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας ΝΗΜΑ, όπου πήραν το δεύτερο βραβείο. Τον Ιούνιο του 2017 παρουσίασε την παράσταση «Alexander the Great and the Cursed Snake» στο Puppetry Arts Museum στην Ατλάντα μαζί με την Έλενα. Στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθενται φιγούρες του. Από το 2015 συνεργάζεται με το Global University κάνοντας διαλέξεις σε εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος για το θέατρο σκιών στην εκπαίδευση.
Τα έργα Θεάτρου Σκιών που παίζει είναι παρμένα τόσο από παραδοσιακές παραστάσεις με σύγχρονους προβληματισμούς, όσο και από προβλήματα και καταστάσεις της σημερινής κοινωνίας όπως το περιβάλλον, η οικονομική και κοινωνική κρίση, η υγιεινή διατροφή, το εθνικό θέμα της Κύπρου, το σχολείο και θρησκευτικές γιορτές.
Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Πένυ Γεωργοπούλου
H Πένυ (Παναγιώτα) Γεωργοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα το 2000. Είναι απόφοιτη του Μουσικού Σχολείου Πατρών. Από το 2019 είναι πτυχιούχος Ειδικού Αρμονίας. Επιπλέον, είναι φοιτήτρια του τμήματος Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η Πατρών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής, ολοκληρώνοντας 3 έτη στη Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια σαντουριού και έχει συνεργαστεί με πολλούς συλλόγους στην Πάτρα και στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών όπως με την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, με το Παραδοσιακό Μουσικό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου Πατρών και με την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής ‘’Ηλιοδωρία’’. Από το 2020 συμμετέχει στον νέο κύκλο εκπομπών ‘’Από Τόπο σε Τόπο’’ με τον Χρήστο Μυλωνά στην Βουλή tv. Την ίδια χρονιά ανέλαβε τη δημιουργία πρωτότυπων μουσικών φράσεων, σε συνεργασία με τον Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο για την εκπομπή ‘’Και εγένετο… Ελλάς’’ με τον Γεώργιο Σαρρή στο OPEN TV. Επίσης, από το 2020 εργάζεται στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.
Ο Σωτήρης Παπατραγιάννης είναι αυτοδίδακτος τραγουδιστής και μουσικός. Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία φάνηκε η αγάπη του για το ρεμπέτικο.
Μια κιθάρα που του πήρε για δώρο ο πατέρας του, ήταν η αιτία στα 15 του να ξεκινήσει να παίζει και να τραγουδάει. Λίγο αργότερα έμαθε και μπαγλαμά. Από το 1997 έχει εργαστεί σε αμέτρητα ρεμπετάδικα, θέατρα και μουσικές σκηνές στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε σημαντικούς χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το θέατρο Badminton, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο κ.α. Εμφανίζεται επίσης τακτικά στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, Αλβανία, Κύπρος, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Σουηδία κ.α.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ρεμπέτικης-σμυρνέικης ορχήστρας “KOMPANÍA”, με την οποία από το 2012 ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη, διαδίδοντας την ελληνική παράδοση.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή ντοκιμαντέρ, όπως το Ελληνο-Ισραηλινής παραγωγής “Καναρίνι μου γλυκό”, το Βελγικό “La rose blanche”, το ντοκιμαντέρ για τη συναυλία της Συμφωνικής του Βερολίνου στην Αθήνα και άλλα, και έχει αμέτρητες τηλεοπτικές εμφανίσεις στην Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού.
Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες καθώς και με τους καραγκιοζοπαίχτες Θανάση και Κώστα Σπυρόπουλο, Κώστα Μακρή, Άθω Δανέλη, Τάσο Γεωργίου αλλά και τον Ηλία Καρελλά σε παραστάσεις θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική.
Έχει στο ενεργητικό του έναν προσωπικό δίσκο με τον τίτλο “Ρομάντζα”, από την εταιρία “General” και “8η Νότα” τον Ιανουάριο του 2011, με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά τραγούδια, καθώς και τέσσερα άλμπουμ με την KOMPANÍA .
Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών όπως οι: Σωκράτης Μάλαμας, Κατερίνα Τσιρίδου, Νίκος Τατασόπουλος, Νίκος Πρωτόπαπας, Γιάννης Τσιαντής, Νίκος Γύρας, Δημήτρης Καρράς, Σταμάτης Πανταζόπουλος, Faela, Δημήτρης Μυστακίδης, Dominiq Dumos κ.α.
Σωτήρης Παπατραγιάννης
Αργύρης Νικολάου
Ο Αργύρης Νικολάου κατάγεται από την Πελοπόννησο και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Πρωτοέπαιξε κιθάρα στα πρώτα χρόνια του γυμνασίου, συνοδεύοντας τον πατέρα του Θανάση, ερασιτέχνη μπουζουξή. Δούλεψε τα πρώτα του νυχτοκάματα στα 17 του στο Καφεδρόμειο, παλιό ιστορικό μαγαζί του Παγκρατίου όπου έπαιζε και τραγουδούσε από Άσιμο και Βαμβακάρη μέχρι Πάνο Τζαβέλα και αντάρτικα. Παράλληλα με την κιθάρα, έπαιζε ηλεκτρικό μπάσο σε μουσικές μπάντες στην Αθήνα και μετέπειτα στην Πάτρα που κατέβηκε για σπουδές. Στην Πάτρα η ενασχόληση του με την μουσική γίνεται επαγγελματική παίζοντας κιθάρα σε ρεμπετάδικα αλλά και λαούτο σε πανηγύρια. Τέλη του ’07 επιστρέφει στην Αθήνα και έκτοτε εργάζεται ακατάπαυστα έως και σήμερα σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης της Αθήνας, με πολλές συμμετοχές σε εκδηλώσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Δημήτρης Κρανίδας, τραγουδιστής, μπουζουξής και ουτίστας με πολύχρονη παρουσία στους σημαντικότερους μουσικούς χώρους της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και συναυλίες στο εξωτερικό. Έχει διδάξει στη Λαϊκή Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου. Επίσης με πολύ σημαντικές συνεργασίες (Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρρα, Θόδωρος Πολυκανδριώτης, Κούλης Σκαρπέλης, Δημήτρης Ευσταθίου, Μπάμπης Γκολές, Αγάθωνας, Μπάμπης Τσέρτος, Γιώργος Ξηντάρης κ.α.).
Δημήτρης Κρανίδας