Ιδέα

Ήλιος

Ήλιος, (ελληνικά: «Ήλιος») στην ελληνική θρησκεία, ο θεός του ήλιου, που μερικές φορές αποκαλείται Τιτάνας. Οδηγούσε καθημερινά ένα άρμα από την ανατολή προς τη δύση κατά μήκος του ουρανού και έπλεε γύρω από το βόρειο ρεύμα του Ωκεανού κάθε βράδυ σε ένα τεράστιο κύπελλο.

Ξερολιθιά

Γνωρίζατε ότι η τέχνη του τοιχώματος της Ελλάδας από ξερολιθιά περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Κληρονομιάς της UNESCO; Η «Ξηρολιθιά» αφορά στην τεχνογνωσία που σχετίζεται με την κατασκευή πέτρινων κατασκευών στοιβάζοντας πέτρες την μία πάνω στην άλλη, χωρίς τη χρήση άλλων υλικών εκτός από ξηρό χώμα μερικές φορές. Η μεγάλη τριγωνική πέτρα που σοφά τοποθετείται ως στήριγμα για την υπόλοιπη πέτρινη κατασκευή, ονομάζεται Παναγία (Μητέρα του Θεού), αφού πάνω της βασίζεται όλη η υποδομή αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος.

Ξερολιθιά

Το μυστήριο πίσω από το μπλε χρώμα

Η ελληνική λέξη για το σκούρο μπλε, κυαναίος, κῠ́ᾰνος (kúanos, «σκούρο μπλε λουλακί») αντανακλά το χρώμα της ελληνικής θάλασσας και του ελληνικού ουρανού.Το μείγμα Λουλάκι, ένα είδος πούδρας που συναντάται σε κάθε σπίτι στην Ελλάδα, μαζί με το λεμόνι, παράγει το έντονο μπλε χρώμα που βλέπουμε σήμερα.

Οι γέφυρες είναι εγγενώς συμβολικές. Απευθύνεται στην ανθρώπινη φύση μας να αναζητήσει σύνδεση και ένωση. Στην αρχαιότητα, απεικονίζαμε τις γέφυρες με πολύ βαθύτερο τρόπο. Ερμηνεύσαμε τις γέφυρες ως μια σύνδεση μεταξύ ουρανού και γης ή δύο διακριτών σφαίρων.

Οι γέφυρες ήταν χειροποίητες.
Η Κύθνος είναι χειροποίητη.

“Ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας”

Οδυσσέας Ελύτης

H kythniale είναι μια πολυσχιδής πολιτιστική πρωτοβουλία που σχεδιάζει και υλοποιεί καλλιτεχνικά δρώμενα, πολιτιστικές & μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, workshops, art residencies και εναλλακτικές δράσεις πολιτισμικού διαλόγου ανάμεσα στην Κύθνο και τον Κόσμο.

Οι πολιτιστικές & καλλιτεχνικές αυτές εκδηλώσεις, ανοιχτές στο κοινό, διοργανώνονται στο νησί της Κύθνου, διατηρώντας την δική τους ταυτότητα, και εντάσσονται και στο ετήσιο Φεστιβάλ του νησιού, σηματοδοτώντας το «διάλογο» ανάμεσα στην παράδοση του νησιού και των Κυκλάδων με τους λαούς του Κόσμου.

Σε συνεργασία με τον Δήμο και τις τοπικές κοινότητες, πολιτιστικούς Φορείς, Οργανισμούς και Ιδρύματα αλλά και μεμονωμένους καλλιτέχνες της Ελλάδας και του Εξωτερικού, η kythniale φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα θεσμό ιδιαίτερης αξίας με αναγνωρίσιμη & προσωπική ταυτότητα που θα ενώνει, μέσα από τον πολιτιστικό διάλογο ανθρώπους και τόπους.

Με αφιερώματα και πολιτισμικές συσχετίσεις και σεβασμό στην ιστορική κληρονομιά του τόπου, η kythniale δημιουργεί «γέφυρες» επικοινωνίας λειτουργώντας ως εκφραστής πολιτιστικής διπλωματίας.