΄Ανθρωποι

Οι άνθρωποι της kythniale

Έλληνες και Φιλέλληνες που γνώρισαν, από μυστική έλξη, αυτό το μοναδικό νησί. Άλλοι με καταγωγή από την Κύθνο και άλλοι που ήρθαν ως επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και την επέλεξαν ως την υπερβατική τους πατρίδα. Που γοητευτήκαν από την ανεπιτήδευτη ομορφιά, την ιστορική κληρονομιά, την αρμονία, το ελληνικό φως και την αυθεντικότητα του τοπίου.
Που αγάπησαν την ξερολιθιά, το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας, τους μύθους του τόπου, τον τρόπο ζωής του Κυκλαδίτη και το μεγαλείο του Ελληνικού ορίζοντα. Το Κυκλαδίτικο και ποικιλόμορφο τοπίο που παρόμοιό του, χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν υπάρχει πουθενά.

Αυτή η αλυσίδα ανθρώπων γοητευμένων από το νησί, ποτισμένη με το μεράκι της προσφοράς, θέλησε να ανταποδώσει σε αυτό τον τόπο, λίγη από τη χαρά και την ψυχική ευδαιμονία που τόσο απλόχερα προσφέρει αυτή η μαγική γωνιά του Αιγαίου και να το μοιραστεί με όλο τον κόσμο.

Σχεδιάζει λοιπόν πολιτιστικές δράσεις, αναδεικνύοντας τον Κυκλαδίτη ταξιδευτή του Αρχιπελάγους, που, επί πέντε τουλάχιστον χιλιετίες, με δίψα για επικοινωνία, αναζητούσε το άγνωστο στα ανοιχτά των θαλασσών του κόσμου.
Όλοι εμείς λοιπόν, λειτουργώντας με κοινό όραμα και σύμπνοια, με διάλογο και διάθεση για δημιουργική συνεργασία, δημιουργήσαμε την kythniale, ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας στην παγκόσμια κοινότητα.

Χαρά- Ελένη Μητσοτάκη

Χαρά- Ελένη Μητσοτάκη

Πτυχιούχος Γερμανικής & Αγγλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Μεταπτυχιακά στον τομέα της Επικοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκα στο χώρο των Δημοσίων Σχέσεων και της Διοργάνωσης Πολιτιστικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με γερμανικούς και ελληνικούς φορείς και Ιδρύματα ενώ από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Αεροδρομίου της Αθήνας επιμελήθηκα του πολιτιστικού προφίλ της εταιρείας Αεροδρομίου διοργανώνοντας πάνω από 100 εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα στο χώρο του Αεροδρομίου, την πρώτη πύλη της χώρας μας από, και προς, τον Κόσμο.
Mε καταγωγή από τα δύο άκρα της Ελλάδας, την Κρήτη και την Ηπειρο, βρήκα τη δική μου Ιθάκη, στο Σιμουσί της Κύθνου! Μια μικρή κουκίδα γής στο σύμπλεγμα των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων που γεμίζει την ύπαρξή μου με φώς και ενέργεια. Αυτή λοιπόν την ζωτική ενέργεια, που τόσο απλόχερα ο τόπος αυτός μου προσφέρει, θέλησα, με τον δικό μου τρόπο, να την ανταποδώσω. Κατανοώντας, μέσα από το χώρο εργασίας μου, τη σημασία της διαπολιτισμικότητας ανάμεσα στους λαούς και με έμπνευση από τον κορυφαίο στίχο του μεγάλου Ποιητή- Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός ο Μέγας – δημιουργήσαμε την πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale, «χτίζοντας» γέφυρες διαλόγου και επικοινωνίας ανάμεσα στην Κύθνο και τον Κόσμο! Με γνώμονα την εξωστρέφεια και την αγάπη για το Νησί και τους ανθρώπους του, στόχο έχουμε την ανάδειξη του ιδιαίτερου τοπικού στοιχείου, την αυθεντικότητα, την παράδοση και την ιστορία του μοναδικού αυτού προορισμού, δημιουργώντας, μέσα από εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και κάθε είδους πολυσχιδείς καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ένα διάλογο όπου ο πολιτισμός του Νησιού θα «συνομιλεί» και θα συνδιαλέγεται με τους λαούς του Κόσμου. Join #kythnialeculturalbridges !

Κώστας Κωνσταντινίδης

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της PostScriptum, είναι σύμβουλος ψηφιακής στρατηγικής και χρηματοδότησης ψηφιακών έργων σε πολιτιστικούς οργανισμούς. Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει σύνθετα και μεγάλης διάρκειας έργα υποστηρίζοντας με καινοτόμες δράσεις το έργο και την σχέση των οργανισμών πολιτιστικής αναφοράς με τις κοινότητες τους, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τις δημιουργικές βιομηχανίες και την οικονομία γενικότερα. Πιστεύει απόλυτα στην αποτελεσματική αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον πολιτισμό και στην ενδυνάμωση του μέσω αυτής. 
Χτίζει ακόμη το “λιμάνι” του στην Κύθνο και θέλει να συνδράμει στην υγιή ανάπτυξη και ανάδειξη του νησιού με όσα έχει μάθει να κάνει μέχρι τώρα.

Τζούλια Βαγιάνη

Τζούλια Βαγιάνη

Καταγόμενη από την Κύθνο, ενθουσιώδης λάτρης της.
Με σπουδές στον τουρισμό και με εμπειρία στον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και των υπηρεσιών, υπηρέτησα τον χώρο τον επιχειρήσεων στην ανάπτυξη πωλήσεων, το μάρκετινγκ, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τη διαχείριση έργων, τη διαχείριση αλλαγών και διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. 
Ταξίδεψα σε διάφορες ηπείρους και χώρες και απέκτησα εκτεταμένες γνώσεις και εμπειρίες ζωής.
Πιστεύω στις ομάδες των ανθρώπων που έχουν κοινούς στόχους και με γνώμονα την αγάπη, δίνουν την υποστήριξη και τη γνώση τους απλόχερα για το καλό του σκοπού που υπηρετούν.

Αφροδίτη Οικονομίδου

Θεσσαλονικιά, σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα πήρε το Δίπλωμα Ξεναγού από την Εθνική Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον πολιτιστικό τομέα σαν διοργανώτρια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και επιμελήτρια εκθέσεων και εκδόσεων. Από το 1988 μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, μαζύ με τον Luigi, τον Αλέξανδρο και τους φίλους από Ελλάδα και Ιταλία κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όνειρο ενός κελλιού με θέα το Αιγαίο!

Αφροδίτη Οικονομίδου
Luigi Ratclif

Luigi Ratclif

Διοργανωτής πολιτιστικών εκδηλώσεων και μουσικός. Από το 1980 έως το 2018 εργάστηκε στον Δήμο του Τορίνο σαν υπεύθυνος για προγράμματα πολιτισμού και προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας. Γραμματέας του network Giovani Artisti Italiani από το 1997 έως το 2022, διηύθυνε την 8η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου Τορίνο ’97 και τα Festival BIG Torino 2000 και 2002. Από το 2007 έως το 2012 διετέλεσε πρόεδρος της διεθνούς ένωσης BJCEM – Biennial of Young Artists of Europe and the Mediterranean της οποίας σήμερα είναι επίτιμο μέλος.
Το 1986 σε επαγγελματικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη γνωρίζει την Αφροδίτη. Παντρεύονται λίγα χρόνια αργότερα και γεννιέται ο Αλέξανδρος. Η Ελλάδα είναι πιά η δεύτερη πατρίδα του. Το 2007 έρχεται για πρώτη φορά στην Κύθνο και από τότε αυτό το μέρος γίνεται το δεύτερο σπίτι του. Ονειρεύεται ένα νησί όπου η τέχνη, η φύση και οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να συναντηθούν.

Αλέξης Σωτηρακόπουλος

Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα. Αποφοίτησα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Όντας ιδρυτής και επικεφαλής του Νομικού Γραφείου “ΑΛΕΞΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” ασχολούμαι επί σαράντα και πλέον χρόνια με το Εμπορικό Δίκαιο, έχω δε διατελέσει και συνεχίζω να διατελώ Νομικός Σύμβουλος και Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων μεγάλων Εταιρειών.
Ο “έρωτας με την πρώτη ματιά” για την Κύθνο ξεκίνησε το 2011 και έκτοτε εξελίχθηκε σε μια σχέση ζωής που ολοένα δυναμώνει, φθάνοντας στην κορύφωσή της τα τελευταία καλοκαίρια, όπου η συνάντηση με την απόλυτη ομορφιά, μου άνοιξε ένα νέο θαυμαστό παράθυρο στον κόσμο. «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί», όπως λέει και ο ποιητής…….
Η ίδρυση της “kythniale”, ενός φορέα πολιτισμού και δημιουργίας, που πιστοποιεί και επαληθεύει τη γοητεία αυτού του υπέροχου και μοναδικού νησιού, θα συμβάλει στο άνοιγμα της Κύθνου προς τον κόσμο με στόχο να προσδώσει στο Νησί μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα.

Αλέξης Σωτηρακόπουλος
Γιάννης Μαχαίρας

Γιάννης Μαχαίρας

Συνθέτης. Πέρα από τις περίπου 95 μικρές και μεγάλες παραλίες της Κύθνου, «ταξιδεύω» πάντα, με το νού και την καρδιά μου, μέσα στους κόλπους και το φυσικό περιβάλλον του Νησιού. Τιμώ την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύθνου και θα είμαι δίπλα σε κάθε προσπάθεια ανάδειξής της αλλά και σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας που θα κάνει γνωστό το μοναδικό αυτό Νησί στον Κόσμο!

Μαρία Αδαμοπούλου

Μεγάλωσα στην Χωρα της Κύθνου. Εκεί Πήγα σχολείο ως τα 10 μου χρόνια. Τα βιώματα οι εικόνες,οι μυρωδιές είναι ακόμη έντονες. Και ύστερα η διαδρομές μου πολλές και ανησυχες. Ο Πειραιάς, η Γαλλία η επιστροφή στον Πειραιά. Ένας μεγάλος κύκλος που περνά μέσα από σπουδές στη Λυων, πλούσια επαγγελματική ζωή στο χώρο του πολιτισμού ως δημοσιογραφος και αρχισυντακτρια σε  τηλεοπτικές εκπομπες και μια οικογένεια που μου χάρισε δυο υπέροχα κορίτσια. Και η Κύθνος πάντα εκεί…Συγκινητικά να συνδέει το παρελθόν με το παρόν και να τροφοδοτεί με το δικό της τρόπο την προσωπική μου ιστορία. 

Μαρία Αδαμοπούλου

Αντώνης Κοκιασμένος

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κύθνο. Για λόγους σχετικούς με την εκπαίδευση του η οικογένειά του μεταφέρθηκε  στην Αθήνα και μετά το Γυμνάσιο έφυγε στην Ιταλία όπου σπούδασε στην Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παλέρμο. Επιστρέφοντας παντρεύτηκε την Μαρία Βρυνιώτη με την οποία απέκτησε δύο κόρες.


Επαγγελματικά υπηρέτησε τον τραπεζικό κλάδο από διάφορες θέσεις ευθύνης. Η παρουσία του και η ενεργός δραστηριότητά του στα κοινά της Κύθνου είναι συνεχής και πολύπλευρη. Από το 2011 έως το 2014 εκλέχτηκε Περιφερειακός Σύμβουλος, Έπαρχος Κέας – Κύθνου. Από το 2019 έως και σήμερα είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος , με χρέη Αντιδημάρχου στον τομέα της διοίκησης και των οικονομικών του Δήμου καθώς και στον τομέα του τουρισμού και πολιτισμού. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 εκλέχτηκε Δημοτικός Σύμβουλος.

 

Από το 1999 έως και σήμερα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Κυθνίων. Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το  νησί του τον κάνει όλα αυτά τα χρόνια να συμπορεύεται μαζί με τους συμπατριώτες του στον κοινό αγώνα για την προβολή, ανάπτυξη και την πρόοδο του νησιού του.

Στέφανος Λαρεντζάκης

Ασχολούμαι κυρίως με την μουσική, με τα τύμπανα και γενικότερα με τα κρουστά, επαγγελματικά σε ορχήστρες, συναυλίες, video clips και συγκροτήματα και στην δισκογραφία σαν μουσικός και παραγωγός, έκδοση και παραγωγή cd (Κερτσόπουλος Aesthetics), εντύπων και διοργάνωσης συναυλιών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων (Λύραυλος) κ.α. Συνιδρυτής και βασικό μέλος της Ορχήστρας των Κυκλάδων. Αυτό το διάστημα διδάσκω ρυθμολογία και κρουστά σε παιδιά και ενήλικες και μελετώ λαούτο και την παραδοσιακή μουσική της Κύθνου.

Στέφανος Λαρεντζάκης
Μαργαρίτα Πατεστή

Μαργαρίτα Πατεστή

Η Μαργαρίτα είναι πτυχιούχος μηχανικός ΕΜΠ, ερευνήτρια, με μεταπτυχιακά στην πληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Ειδικεύτηκε στη διαχείριση έργων και υπηρεσιών πληροφορικής. Έχει πολυετή διεθνή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύνθετων έργων πληροφορικής και στην επίτευξη στρατηγικών επιχειρηματικών στόχων. Υπήρξε Σύμβουλος στρατηγικών σχεδίων ανάπτυξης αεροπορικών υποδομών στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ινδία κ.α. Ακολουθεί διεθνή καριέρα στη διοίκηση έργων τεχνολογικών υποδομών και επιχειρησιακής / βιομηχανικής τεχνολογίας.
Είναι ιστιοπλόος και τρέφει μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Θερμιά, το νησί της καρδιάς και των προγόνων της.

Δήμος Κύθνου

Σταμάτης Γαρδέρης

Σταμάτης Γαρδέρης

Δήμαρχος Κύθνου

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του νησιού και της ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού & παράδοσης, ο Δήμος Κύθνου υποστηρίζει την πολιτιστική πρωτοβουλία kythniale. Είναι πολύ σημαντική η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα πολιτισμού με τους λαούς του κόσμου. Με αυτό τον τρόπο προάγεται η ειρήνη, η συναδέλφωση και ενδυναμώνονται οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων. Η Κύθνος, μέσα από την απλότητα, τη φιλοξενία και την παράδοση, έχει δημιουργήσει μία στέρεα πολιτιστική ταυτότητα ικανή να διαλέγεται με τους πολίτες του κόσμου.

Κύθνος λογότυπο

Η Κύθνος και ο κόσμος